شهر تبریز دارای جاذبههای گردشگری بیشماری است و در کنار داشتن تاریخی غنی مکانهای طبیعی شگفتانگیزی است که در سفر به این شهر نباید آنها را از دست داد. در این مطلب از زرین نما قصد داریم تا جاهای دیدنی تبریز در زمستان را معرفی کنیم.
برای مشاوره رایگان دربارهی سفرهایتان با ما تماس بگیرید۰۲۱-۸۸۷۹۰۵۹۰
جاهای دیدنی تبریز در زمستان
ارگ تبریز
ارگ تبریز که در اصل از سال ۷۱۶ تا ۷۳۹ هجری قمری ساخته شده است، تغییر و تحولات زیادی را پشتسر گذاشته و اکنون به عنوان نماد شهر تبریز شناخته میشود. ساخت این بنا در سال ۷۳۹ به دلیل ریزش سقف آن متوقف شد، اما پس از مدتی طولانی، در سال ۱۸۰۴ تا ۱۸۲۴ میلادی به دلیل جنگی که میان ایران و روسیه در گرفت و همچنین جنگ سال ۱۸۵۷ ایران و انگلیس، این ارگ به مجموعهای نظامی شامل یک کارگاه ریختهگری برای ساخت توپهای جنگی، یک مقر فرماندهی، یک سربازخانه و همچنین یک کاخ تبدیل شد. عوامل زیادی از جمله زلزلهها، گذر زمان، جنگ و تخریبهای عمدی در طول سالیان زیاد باعث شد تا قسمت اعظم این ارگ از بین برود تا اینکه در سال ۱۳۷۹ شمسی تصمیم به بازسازی آن گرفته شد و در طول این بازسازیها بخشهایی که در دوره قاجار به ارگ اضافه شده بودند نیز تخریب شدند.
قبرستان پینه شلوار
قبرستان پینه شلوار یا قبرستان شادباش مشایخ، قبرستانی تاریخی است که قدمت آن به دورههای پیش از اسلام بر میگردد. این قبرستان دارای چندین نوع سنگ قبر مختلف متعلق به دورههای تاریخی متفاوت میباشد که دوره اول دارای سنگهایی برافراشته و بدون نوشته است، دوره دوم سنگها از جنس خارا هستند و باز هم نوشتهای ندارند و احتمالا متعلق به مهاجرین ارمنی میباشند، دوره سوم دوره اسلامی است که بر روی این سنگها نام و تاریخ تولد و مرگ شخص فوت شده را حکاکی کردهاند و جدیدترین دوره آن، سنگ قبرهایی است که اهالی روستا برای عزیزان از دست رفتهشان که هنوز هم در اینجا خاک میشوند، ایجاد کردهاند.
عمارت شهرداری تبریز
عمارت شهرداری تبریز که به دستور رضاشاه و تحت نظارت مهندسان آلمانی از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ و در میدان ساعت تبریز ساخته شد، اولین شهرداری تاسیس شده در ایران بوده و امروز نیز به عنوان ساختمان شهرداری تبریز استفاده میشود. بخشهایی از این عمارت به عنوان موزه برای بازدید عموم در نظر گرفته شدهاند که شامل موزه شهرداری که تنها موزه شهرداری در ایران میباشد، موزه فرش، موزه دوربینهای عتیقه و همچنین اشیا تاریخی و با ارزش بسیاری است.
کندوان
یکی از مهمترین جاهای دیدنی تبریز در زمستان کندوان است. در سراسر جهان تنها سه روستای صخرهای وجود دارد که آنها شامل کاپادوکیه در کشور ترکیه، داکوتا در ایالات متحده آمریکا و از همه مهمتر کندوان در ایران میشوند. اگر بپرسید چرا کندوان نسبت به دو روستای دیگر برتری دارد باید بگوییم که از میان این سه روستای صخرهای تنها در یکی از آنها هنوز هم زندگی جریان دارد و این روستا، کندوان است. خانههای این روستا مانند کندوی عسلی هستند که در دل کوه به وجود آمده و یکی از سوغاتیهای اصلی این روستا نیز عسل میباشد. هم اکنون حدود ۱۱۷ خانواده در این روستا سکونت دارند که شغل اکثرشان کشاورزی و دامپروری است. در این روستا مسجد، حمام عمومی، مدرسه و بخشهای دیگر قرار دارد و تمام خانههای این روستا از امکاناتی مانند آب و برق و گاز و غیره بهره میبرند. روستای کندوان در حدود ۶۰ کیلومتری جنوب غرب با تبریز فاصله دارد.
بازار تبریز
شهر تبریز به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، در آن دوران همیشه از اهمیت تجاری خاصی برخوردار بود. یکی از مصداقهای این شکوفایی تجاری بازار سرپوشیده تبریز است که در دوره سلجوقی بنا شده و به عنوان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان شناخته شده است و حتی امروز نیز یکی از جاذبههای اصلی تبریز در زمینه گردشگری میباشد. این بازار در سال ۱۱۹۳ هجری قمری توسط زلزله نابود شد اما کمی بعد دوباره توسط مردم بازسازی شد. همچنین در هنگام بازدید از این بازار خرید سوغات تبریز را فراموش نکنید.
برج آتشنشانی تبریز
این برج که با نام برج یانقین نیز شناخته میشود، با ۲۳ متر ارتقاع، اولین برج آتشنشانی کشور است و در زمان ساختش، به عنوان یک برج دیدهبانی برای کشف آتش سوزیها در سطح شهر و هماهنگی برای اعزام آتشنشانان استفاده میشده است. همچنین این برج همیشه در نوکش چراغی روشن داشته تا مردمی که به امداد و کمک نیاز داشتند، بتوانند شبها هم با استفاده از این نور خود را به آتش نشانی برسانند و طلب کمک کنند.
برج خلعت پوشان
این برج سه طبقه در دوران صفویه بنا شده و طبقه سوم آن بدون سقف است تا در آن مراسم خلعتپوشی اجرا شود. این برج که به دلایل مختلف از جمله گذر زمان آسیب دیده بود توسط دانشگاه تبریز مرمت شد و اکنون به عنوان یکی از جاذبههای شهر تبریز گردشگران داخلی و خارجی را به طرف خود میکشاند.
ربع رشیدی
ربع رشیدی در اواخر قرن هفتم هجری قمری توسط خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی به عنوان مرکزی علمی احداث شد. این مجموعه شامل امکاناتی بینظیر و فراوان از جمله مدرسه، کتابخانه، مسجد، مسافرخانه، بیمارستان، گرمابه و… میشده و برج و بارو نیز داشته است. گفته میشود که در آن زمان حدود ۵ تا ۶ هزار دانشجو از سراسر ایران و نقاط مختلف جهان در آن به پژوهش و کسب علوم مختلف مشغول بودهاند.
عون بن علی
عون بن علی نام کوه و آرامگاهی است که یکی از جاهای دیدنی تبریز در زمستان بوده و بر روی رشتهکوهی در شمال تبریز قرار دارد. این آرامگاه به دو فرزند حضرت علی (ع) با نامهای زید بن علی و عون بن علی نسبت داده شده است. علاوه بر این آرامگاه که افراد زیادی برای زیارت به آن سفر میکنند، مردم زیادی نیز برای امکانات تفریحی و مناظر دیدنی موجود در این کوه مانند مسیرهای کوهنوردی و صخرهنوردی، بنای یادبود شهدای گمنام، تندیسهای نامآوران شهر تبریز و همچنین تلهکابین در دست احداث آن که قرار است در هنگام تکمیل شدن بزرگترین تلهکابین کشور شود، به این مکان میآیند.
مدرسه رشدیه
مدرسه رشدیه تبریز دومین مدرسه نوین ایران است که به دست میرزا حسن رشدیه در سال ۱۲۶۳ تاسیس شد. مدرسه اصلی در محله ششگلان واقع شده بود که در سال ۱۳۱۱ تخریب شد و فعالیتش را در ساختمانی جدید در کوچه جبه خانه ادامه داد. در سال ۱۲۸۹ این مدرسه برای بار آخر جا به جا شد و به مکان فعلیاش در خیابان ارتش جنوبی انتقال یافت. ساختمان این مدرسه بر اثر گذر زمان فرسوده و خراب شده بود اما چند سال پیش توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان آذربایجان شرقی خریداری و بازسازی شد و پس از آن به عنوان مقر اصلی این سازمان انتخاب شد.
موزه آذربایجان
دومین موزه تاریخی ایران بعد از موزه ملی تهران، موزه آذربایجان در شهر تبریز است. این موزه که در کنار مسجد کبود واقع شده، یکی از مهمترین موزههای ایران به شمار میآید. در این موزه که نقشهاش توسط آندره گدار تهیه شده، آثار متعلق به دوره قبل اسلام و همچنین دوره پس از ورود اسلام به ایران در معرض نمایش قرار میگیرند. طرح تاسیس موزه آذربایجان هنگامی مطرح شد که در سالهای ۱۳۰۶ و ۱۳۰۷ شمسی، نمایشگاه سکههای تاریخی تبریز در کتابخانه تربیت برپا شده بود. ۲۰۲ اثر تاریخی در سال ۱۳۳۶ از موزه ایران باستان به تبریز فرستاده شدند تا در کتابخانه ملی تبریز در معرض نمایش قرار بگیرند. در سال ۱۳۳۷ ساخت موزه آذربایجان کلید خورد و در سال ۱۳۴۱، آماده نمایش آثار باستانی به علاقمندان شد.
پارک جنگلی صائب تبریزی
پارک جنگلی صائب تبریزی یکی دیگر از جاهای دیدنی تبریز در زمستان است که در آن امکانات زیادی برای گردشگران تعبیه شده و شما میتوانید از آنها بهره ببرید. این پارک جنگلی در قسمت شمالی آزادراه شهید کسایی واقع شده و به سادگی به آن دسترسی خواهید داشت. در فصل زمستان که همهجا پوشیده از برف است جذابیت این پارک دو چندان خواهد شد.
پیست اسکی سهند تبریز
با شروع فصل زمستان اولین بارش سنگین برف پیست اسکی سهند تبریز مملو از جمعیت میشود. البته این پیست اسکی فضایی را نیز به کسانی اختصاص داده که بطور حرفهای و یا حتی آماتور اسکی نمیکنند و تنها برای گذراندان اوقاتی خوش به پیست آمدهاند. پیست اسکی سهند یکی از محبوبترین جاهای دیدنی تبریز در زمستان است که در سفر به این شهر حتما باید سری به آن زد. لازم به ذکر است که در نزدیکی این پیست چند ویلای کوهستانی وجود دارد که شما میتوانید در آنها نیز اقامت داشته باشید.
جزیره شاهی تبریز
اگر تنها به اندازه ۷۰ کیلومتر از شهر تبریز فاصله بگیرید به مکانی رویایی دسترسی خواهید داشت که به آن جزیره شاهی میگویند. این جزیره در حقیقت بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه محسوب میشود که ۲۴ کیلومتر طول داشته و ۱۵ کیلومتر نیز عرض دارد. جزیره شاهی یکی از اصلیترین جاذبههای گردشگری شهر میباشد که بازدید از آن در فصل زمستان حالوهوای دیگری دارد.
پارک ملی کنتال
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری طبیعی و همچنین جاهای دیدنی تبریز در زمستان پارک ملی کنتال است. البته اکثر گردشگران در فصل بهار به علت تماشای دشتی از گلهای لاله به این پارک میآیند. اما باید گفت که پارک ملی کنتال در فصل زمستان نیز دارای مناظری است که شما را شگفتزده خواهد کرد.
کویر گوم تپه
شاید صحبت از منطقهای کویری در تبریز کمی عجیب بنظر برسد، اما باید بدانید که کویر گوم تپه یکی از زیباترین جاهای دیدنی تبریز در زمستان است که میتوانید از آن بازدید کنید.